Home Artikels Hokken Kwekers Toppers Resultaten Pers Te koop Links Fotoboek Contact    
 
Laatste Nieuws
3-11-2011
Nieuwe aanwinst van Paul Aelbrecht

Sinds kort zit er een nieuwe aanwinst op de hokken.
Het gaat om een dochte ...
lees meer >>


22-9-2011
Weer topresultaat met duiven van Van Hoeck-Noël

Op 10 september stond in Afdeling 8 Peronne op het programma.
Gert Krab sp ...
lees meer >>


13-9-2011
Gert Krab wint asduif natour met 50% Van Hoeck-Noël

Gert Krab gaat met de 1e Ace Natour R3 aan de loop met "Ace 089"lees meer >>


5-8-2011
Kweekduivin 090-06 "Grijze Van de Pasch"

Deze prachtige duivin stamt af van het beste van het beste van Van de ...
lees meer >>


2-8-2011
Belgian Masters 2011

Op de Belgian Masters te Deinze schreven we 5 duifjes in.
Momenteel zijn e ...
lees meer >>


Artikels

Hier vind u het laatste nieuws en artikels...

De duiventil?
10-4-2009
 

Dat zeggen ze al eens als het bij bijvoorbeeld een firma of bedrijf een komen en gaan is van personeel of werklieden. Da’s nooit echt goed. Als je iets stabiel uitbouwt of wil uitbouwen, of met andere woorden met uw duifkes een woordje mee wil spreken in de wedstrijden, dan investeer je maar beter in goeie dingen, probeer je hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden. Streng selecteren en alleen de beste beestjes overhouden kan tot enig resultaat leiden. Voor die goei beestjes draag je dan vervolgens ook zorg. Daar kan je mee “vooruit”. Met hen val of sta je immers.

Niets is moeilijk als je het kunt of kent

Hoe beter je het kent of kunt hoe makkelijker het nog wordt. Het zou echter absurd zijn te geloven dat wanneer je morgen een paar allerbeste voetbalschoenen koopt je ineens topvoetballer zou zijn. De meest professionele racefiets maakt je helemaal geen Sven Nijs of Tom Boonen. Een hok in je tuin neerpoten en er een paar duiven opzetten kan heel leuk zijn maar daarmee ben je helemaal nog geen topliefhebber. Op een gegeven ogenblik passen misschien wel enkele puzzelstukjes leuk in elkaar en kan je best aardig voor de dag komen met je beestjes. Als je echter top wil spelen op de “Nationals” zal er wat meer bij moeten komen kijken. Het is maar wat je zelf wil. Als mijn buurman dagelijks twee uur gaat fietsen en ik om de andere week een uurtje zal ik er bij moeten nemen dat ik hem waarschijnlijk niet zal kunnen volgen. Als ik gewoon graag met de fiets ga rijden is dat misschien wel meer fun en leuker dan wekelijks steeds maar weer trachten de beste te zijn. Alleen oefening echter baart kunst. Die dingen bepaal je helemaal zelf.

Moderne duivensport

Samen met Jos Voortman en geluidsman Guus waren we drie dagen te gast bij zowel Gust, Mit en Geert Van Hove Uytterhoeven als bij Paul en Jelle Roziers voor de opnames van een film over moderne - hedendaagse duivensport.en alles wat daar bij komt kijken Ge gelooft er van wat ge wilt, maar dat die mensen goed spelen met duiven is helemaal geen toeval. Die leven net als topsporters voor de volle honderd percent en dag na dag voor hun sport. Die dieren zijn hun passie.
 
Alles wat met de sport te maken kan hebben wordt op de voet gevolgd. Verbeteringen worden aangebracht daar waar dingen voor verbetering vatbaar zijn of ook maar zouden kunnen zijn. Alles echter nauwkeurig gewikt en gewogen en zeker niet over één nacht ijs. Die mensen geloven niet in “fabeltjes” Wel in goede duiven, een goed hok, een gedegen training, een gedegen kweekstrategie, zo optimaal mogelijke voeding en noem maar op. Het is ook geen toeval dat ze dat allemaal netjes op een rijtje hebben Wat ze niet hebben zorgen ze wel dat het er komt. Das eigen aan toppers in gelijk welke sport dan ook. Perfectionisten zijn het meestal, niets aan het toeval overlaten en alleen dan maak je kans. Je kunt die film trouwens nog steeds bestellen door een mailtje te sturen naar eddy.noel@telenet.be.

Verlichting op het duivenhok

Het artikel over verlichting op het duivenhok van vorige keer leverde een pak reacties op. Dat is leuk op zich maar het waren en zijn er zoveel dat het onbegonnen werk is al die dingen individueel te beantwoorden. Eigenaardig genoeg ook vrij veel mail over mensen die hun duiven “uitlichten” en daar inderdaad zonder uitzondering compleet mee de mist ingingen. Ik schreef al eerder dat je van 10-20 minuutjes onder zonnelampen te gaan liggen, je mooi bruin kan worden. Ik mag er niet aan denken wat er kan of zou gebeuren als je daar de ganse dag zou onderliggen, laat staan dag en nacht! Dat kan gewoon niet. Dieren leven nog altijd veel korter bij de natuur dan wij mensen dat doen. Die volgen nog gewoon de seizoenen. Kunstmatig de dagen “lengen” of “korten” kan wel voor een tijdje maar ze dag en nacht onder de lampen, en dan nog daglichtlampen zetten is gewoon helemaal naast de pot gepist. Als je voor langere tijd de verhoudingen inspanning, rust, ontspanning, werk, slaap enz verstoort weet je voor jezelf eigenlijk wel waar dat toe leidt... Bezint eer ge begint zou ik zo zeggen.

Internet

De toekomst, hasta la vista! De internetsites swingen dan ook de pan uit. Dingetjes lekker kopiëren en plakken. Den enen pikt ze bij den anderen en dan den anderen weer bij den enen. Elevendertig websites met -tig keer hetzelfde. Of de sport daar beter van wordt is maar zeer de vraag.

Wat je kent is niet zo belangrijk, wat je er mee doet

Of misschien net niet doet des te meer. We kennen het verhaaltje van de garagist die in anderhalve minuut de wagen weer aan de praat krijgt waar je zelf al anderhalf uur mee aan de gang was en daar 50 euro voor vraagt. Twee euro om aan het schroefje te draaien en de andere 48 om te weten aan welk. Zo heeft elk “broodje” wel zijn prijs. Voor diegene die moet betalen is’t meestal te veel, diegene die moet ontvangen wil misschien wel meer. ’t Is de kunst tevreden te zijn met wat je hebt of daar toch de gulden middenweg in te vinden. “zaken doen”, kan en mag maar ook daarin is enige menselijkheid niet meteen misplaatst. Het werk wat je levert wordt dan misschien wel geapprecieerd maar daarmee koop je niets natuurlijk.
Vrijwilligers, je vindt ze hoe langer hoe moeilijker. Ze zijn van een uitstervend ras me dunkt. Als je die dan toch hebt ben je er maar beter zuinig op om misschien te voorkomen dat je het kind met het badwater wegkiepert.

Soms is het niet slecht er eens bij stil te staan dat anderen mensen een andere mening kunnen hebben.

Oorzaak en gevolg

Lees ik laatst nog ergens: ik koop voor de kweekperiode goedkoop voer, ze eten er toch de helft niet van op. Ik weet niet echt of dat wel de juiste redenering is. Als ze niet alles of zo goed als alles opeten is er misschien wel wat verkeerd met dat voer. Minder goede kwaliteit van granen of misschien zit het met de samenstelling van dat voer niet helemaal snor. De behoeftes van duiven met jongen in het nest zijn totaal anders dan de behoeftes van duiven in de competitieperiode.

Het grootste probleem is dat commercieel gezien duivenliefhebbers niet meteen de meest interessante groep zijn. Specifiek onderzoek naar alles wat betreft voeding zoals dat in anders sporten wel gebeurt is niet meteen aan de orde. Te tijdrovend en absoluut te duur voor veel te weinig rendement.

Heel vaak zijn samenstellingen van vandaag nog ongeveer zo goed dezelfde als ze dat 20 jaar geleden ook waren. Tuurlijk brachten de duiven toen ook jongen groot en wonnen ze prijzen op de wedvluchten. Eender welke auto van 20 jaar gelden reed ook, alleen rijden ze nu beter, zuiniger, comfortabeler en toch stoppen ondanks dat onderzoeken en testen niet om dingen nog te verbeteren.

Het stopt nooit

Duivensport hinkt vaak wat achterop. Wat oudere liefhebbers jaren terug "leerden" is en blijft vaak nu nog hun leidraad. Ze evolueerden niet altijd mee, ook al wegens vaak een gebrek aan informatie. Daar bracht Internet fel verandering in. Effe Googelen en je komt dikwijls en vaak veel dingen te weten.

Als liefhebbers me zeggen ik doe dit en dat zus of zo zal ik steeds naar het waarom er van vragen. Dat is heel belangrijk. De essentie in het ganse gebeuren is te weten waarom je wat en wanneer en hoe doet, of zoals ik al eerder stelde, te weten waarmee je bezig bent. Iets in het drinken of over het voer kieperen omdat je ergens leest of hoort dat anderen het ook doen zonder effectief te weten waarom is niet meteen de meest aangewezen manier van doen me dunkt

De sprinters

Denken al stilletjesaan aan de eerste wedstrijdvluchten. Dingen gaan soms sneller dan je denkt. Oude dons en overtollig vet van bijvoorbeeld de winterkweek moeten er nu wel vlug uit en af. Je komt beter met ranke slanke atleten aan de start. Fitte duiven hebben een betere conditie. Die betere conditie zal er ook voor zorgen dat de duifjes beter en makkelijker gezond blijven. Bij twijfel is een uitgebreid onderzoek door een gespecialiseerde duivenarts geen overbodige luxe. Duifjes die maar wat zitten te zitten of rond het hok hun dagelijkse toertjes vliegen, daar zie je nog niet zo vlug iets “verkeerds” aan. Anders wordt het als de stress van het opleren, het vervoer, de competitie enz er aankomen. Niet op en top gezonde en fitte diertjes vallen dan al gauw door de mand.

Een voer rijk aan verschillende soorten ruwe celstof zal er voor zorgen dat de darmpjes mooi opgeschoond worden. Het belang van een gezonde darmfora is niet te onderschatten. Bakkersgist, sedochol, een licht theetje, probiotica, een Mikro-Biotikum, zijn dingen waarmee je gericht bij kan sturen om je beestjes perfect aan de start te krijgen. Goed begonnen is al half gewonnen

Eddy Noël

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming is het niet toegestaan materiaal van deze website te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
Terug
 
Nieuwsarchief