Home Artikels Hokken Kwekers Toppers Resultaten Pers Te koop Links Fotoboek Contact    
 
Laatste Nieuws
3-11-2011
Nieuwe aanwinst van Paul Aelbrecht

Sinds kort zit er een nieuwe aanwinst op de hokken.
Het gaat om een dochte ...
lees meer >>


22-9-2011
Weer topresultaat met duiven van Van Hoeck-Noël

Op 10 september stond in Afdeling 8 Peronne op het programma.
Gert Krab sp ...
lees meer >>


13-9-2011
Gert Krab wint asduif natour met 50% Van Hoeck-Noël

Gert Krab gaat met de 1e Ace Natour R3 aan de loop met "Ace 089"lees meer >>


5-8-2011
Kweekduivin 090-06 "Grijze Van de Pasch"

Deze prachtige duivin stamt af van het beste van het beste van Van de ...
lees meer >>


2-8-2011
Belgian Masters 2011

Op de Belgian Masters te Deinze schreven we 5 duifjes in.
Momenteel zijn e ...
lees meer >>


Artikels

Hier vind u het laatste nieuws en artikels...

Paul en Jelle Roziers
4-1-2008
 

Reportage Paul en Jelle Roziers door Ivan Willockx.

Wanneer we de nationale vluchten bij de jonge duiven bekijken, komen we tot de vaststelling dat vader en zoon Roziers uit het Antwerpse Berlaar sterk aan het spelen zijn… Tot vorig jaar speelde vader Paul samen met zijn vriend Tom Guldentops nog onder Roziers-Guldentops. En zoon Jelle vormde tandem met Kris Cleirbaut uit Bonheiden. Cleirbaut-Roziers teisterde vorig jaar de nationale uitslagen. Waarom met ‘vreemden’ samenspelen, als we het binnen de familie kunnen houden…, moet men in Berlaar gedacht hebben. Zo werd begin 2007 de tandem Paul en Jelle Roziers geboren. Zowel Cleirbaut-Roziers als Paul en Jelle Roziers gooien hoge ogen op de nationale vluchten bij de jonge duiven. Beiden met Jelle aan het hoofd van de verzorging… Kan geen toeval zijn zeker? Daarom spraken we met Jelle af in de ouderlijke taverne ‘De Laarhoeve’. Hij mocht ons eens uitleggen hoe hij dat klaarspeelt… Een leerrijk gesprek!


Het jonge duivinnenhok. Merk in de bakken, nog een extra bakje in een hoekje waar het verliefde koppel ongestoord kan induiken…

Wie doet wat met de verzorging van de duiven, Jelle? 

Vader houdt zich bezig met de kwekers, duiven gaan opleren is ook iets voor hem. Ik doe alles wat de verzorging van de vliegduiven aangaat. In totaal heb ik 12 weduwnaars te verzorgen. We speenden hier 80 jongen, maar bij aanvang van de eerste vluchten was dat al gereduceerd tot een 40-tal. Volgend jaar gaan we starten met 8 weduwnaars en 15 jaarse weduweduivinnen. Ik heb ondervonden dat in het voorjaar het makkelijker is om een hok weduweduivinnen in forme te krijgen. Weduwnaars hebben een langere periode van zacht voorjaarweer nodig om tip top te komen. Wij kwamen met onze weduwnaars net dat tikkeltje tekort tegen de duivinnen-specialisten. Daarom stomen we voor volgend jaar een ploegje duivinnen klaar. Vader moet zorgen dat de 30 kweekkoppels niks te kort komen.

Onze duiven worden ingekorfd in Fondclub Bevel, voor de vluchten van Union Antwerpen en de nationale vluchten. Ook in Berlaar Heikant wordt er ingekorfd.

De resultaten leren ons dat je echt kan pieken naar die nationale vluchten voor jonge duiven. Waarom? 

Omdat ik het liefst met jonge duiven speel. De nationale vluchten voor jonge duiven zijn de mooiste vluchten voor mij. Tevens ook de moeilijkste!

Gemakkelijk gezegd dat je daarop wil pieken, maar hoe zorg je daar dan voor in de praktijk?

Wel, de jongen worden gespeeld op weduwschap. Ze worden gekoppeld aan een oude partner. Vanaf het moment dat ze gespeend worden gaan de geslachten uit elkaar. Ze worden zo opgeleerd. 2 weken voor de provinciale Orléans worden de jonge duivers gekoppeld aan oude duivinnen, en jonge duivinnetjes aan oude duivers. Ik zorg er voor dat ze goed gepaard zijn. Ze moeten niet broeden. Voor de inkorving van de nationale vluchten mogen ze dan 1 à 2u bij elkaar blijven. Voor de tussenvluchten neem ik ze gewoon van het hok, zonder partner te laten zien. Bij thuiskomst van de nationale vluchten mogen ze tot ’s anderdaags bij elkaar blijven. Voor de tussenvluchten is dat amper een half uurtje. Ondertussen kennen ze het spelletje al wel, en heb ik ze vorige week, voor Gueret, van woensdagavond 22u30 tot donderdagmorgen 8u bij elkaar gelaten. Donderdagmorgen werden de geslachten weer gescheiden, zo kon ik ze rustig inkorven op donderdagavond.


Een beetje reclame mag zeker?

Euhm, om 22u30 is het toch al pikdonker…? 

Bij mij niet! Ik licht bij. In het begin van het seizoen, van begin maart tot 21 juni heb ik verduisterd. Van 21 juli tot het einde van het seizoen licht ik bij. Het licht gaat hier aan om 5u ’s ochtends, geleidelijk aan. Om tegen 5u30 perfect daglicht te hebben. Vanaf 22u30 ’s avonds doven de lichten geleidelijk om tegen 23u volledig donker te zijn. De meeste van mijn duiven hebben zo nog maar 2 pennen laten vallen. Een perfecte vleugel om aan de laatste opdrachten te beginnen!

Je hebt ook een speciale manier van opleren, hé Jelle. 

Ik weet het niet. Ik vind dit toch de logica zelve. Kijk, ik wil pieken naar de nationale vluchten van de jonge duiven. Je kan een duif maar een 8-tal weken in perfecte topconditie houden. Dat wil zeggen dat je ze in het voorjaar kalm moet houden, om ze dan op een zo kort mogelijke tijd in orde te krijgen. Mijn duiven hebben 3 keren een vlucht uit Quiévrain gevlogen, daarna een Toury, dan had je begin juli de vogelgriep, dus dat weekend vlogen ze op zaterdag Dudelange en op zondag Arlon. De week erna opnieuw Arlon, daarna zaterdag én zondag Quiévrain. Toen werd er beslist om de grenzen terug open te stellen. Dan hebben ze woensdag Soissons gevlogen (op 6 min. had ik 25 van mijn 42 duiven thuis!). Om ze de dag erna in te korven voor Bourges. De week na Bourges zaten ze al in Noyon, dan was het Argenton, dan een Dourdan (op 20 min. 28 van de 32 thuis…). Daarna richting La Souterraine, de week erna Noyon (op 4 min. 20 van de 32 thuis!) en vorig weekend Gueret. Ons vader durft in de week ook enkele keren die duiven weg te brengen tot in Vilvoorde of Ittre. Voor Bourges was dat een 3 keren per week. Nu op het einde van het seizoen volstond 1 keer per week, meestal dinsdag.

Waarom laat je ze op 1 weekend 2 vluchten doen? 

Nogmaals, om op een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk ervaring op te doen. Je moet wel in de gaten houden dat je de boel niet forceert, hé. Het weer moet gunstig zijn en de wind moet in het ‘gat’ zitten. Als je ze thuis uitlaat en ze trekken 2u weg, dat is net hetzelfde dan een vlucht. En thuis trekken ze maar wat in het rond. Als ze van een vlucht komen zitten ze tenminste op de juiste lijn. Zo doen ze het meeste ondervinding op!

Ook je voederschema is volledig in functie van de formepiek voor de nationale vluchten. 

Klopt. Ik gebruik de Matador-voeders. In het voorjaar krijgen ze Turbo-mengeling, dat is een zeer vetrijke voeding. Dan schakel ik geleidelijk over op Vlieg-mengeling. Als ze dan toch nog te hard vliegen, naar mijn goesting, dan doe ik er opnieuw wat Turbo bij. Zo worden ze opgeleerd. In het begin zaten die duiven hier maar wat over het dak te lummelen. Bezoekers zeiden ons dat we met zo’n luierikken gene prijs konden pakken. Maar die zullen hun mening al moeten herzien, zeker? 2 weken voor Bourges, ben ik ze scherp beginnen zetten. Ik ben de Start-mengeling beginnen geven, een zeer vezelrijke mengeling om de darmen proper te maken. Als ze Start krijgen worden ze zeer kort gehouden, een koffielepel ’s morgens en een soeplepel ’s avonds. Op dinsdagavond voor de inkorving is dat half Turbo en half Fond-mengeling (eiwitrijke mengeling), woensdag ook, donderdag, dag van de inkorving, is volle bak Turbo. Bij thuiskomst krijgen ze Turbo met Protein+ van Backs en vloeibaar schapenvet van Herbots. Hebben ze een zware vlucht gehad, dan krijgen ze dat tot zondag. Daarna wordt er terug op Start overgeschakeld. Ik heb maar 2 dagen nodig om mijn duiven mooi rond te krijgen. Op de Turbo-mengeling wordt er nog schapenvet of olie gekieperd en er worden nog Premium Omega+ korrels van Cédé (gamma voor zang- en siervogels) aan toegevoegd a rato van 150g/kg eten. Geef dat 2 dagen en ze staan zo rond als een ballon!

Je bent ook iemand die veel natuurproducten geeft, nietwaar? 

Inderdaad, ik probeer het gebruik van antibiotica tot een strikt minimum te herleiden. Natuurproducten daarentegen krijgen ze hier bij de vleet! Ik zal er enkele van opnoemen. Appelazijn, Vita Duif, Vior, Kaucabam, TS-6 Plus, Prange Suppe,… Tijdens de rui van de eerste kleine pluimpjes kregen ze hier veel Belgasol en Belgabiovit. Bij de voorbereiding naar de nationale vluchten wordt er enorm veel Belgasol gegeven.

En hoe ziet de rest van de medische verzorging eruit? 

In het begin van het jonge duivenseizoen hebben ze 3 dagen Cobel (tegen darmproblemen, en slechte mest) gekregen. Tot nu toe hebben mijn jongen 3 keer een pilletje gekregen tegen trichomoniase, afwisselend Belgamagix en Spartrix. Tegen de kopziekte heb ik net voor Bourges 2 dagen gekuurd. De jonge duivertjes kregen W.N. van De Weerd, de duivinnen bovenste luchtwegen van Herbots. Voor Argenton was dat voor iedereen 2 dagen Belgatai. Voor La Souterraine en Gueret werd er geen medicatie toegediend. In het begin van het seizoen hebben onze duiven last gehad van de ‘one eye cold’, ontsteking van 1 oog. Dan heb ik tot 4 keer per dag gedruppeld met o.a. Trafoxal, Terramycine, Virgan, druppels van De Weerd en Herbots en Fucithalmic. Zoals je ziet hou ik nogal van afwisseling.

Qua vitaminen naar een nationale vlucht krijgen ze hier vaak Belgasol, Optimix en Zell-Oxygen met koninginnebrij.


Zie de radiobox aan het ‘rommelkot-tuinhuis’, ook op ieder hok hangt een box. Gans de dag galmt er Q-music of Donna door de hokken, kwestie van het aangenaam te maken voor melker en duif! 

Met welke rassen halen jullie jullie successen? 

Wel, vader won in 2004 de nationale La Souterraine met Queen L, haar vader stamde af van duiven van mijn grootvader August Roziers, langs moederskant was dat Theo Yskout. De jongen die op dit moment het mooie weer maken zijn afstammelingen van de soort van de Queen L gekruist met duiven van Houben en Van Hove-Uytterhoeven.

Men vertelt dat ‘de Jelle’ nogal een gedreven manneke is… 

Tja, ik ben er dag en nacht mee bezig, hoor. Als ik de jongen aan hun oudere partner koppelde, stond ik om 4u al op de hokken, om te zien dat ze goed gepaard waren… Het zijn de details die het verschil maken. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat de temperatuurschommeling tussen dag en nacht niet groter zijn dan 7°C, door te spelen met de verluchting, gordijnen en verwarmingsplaat. Als het te heet is in de zomer, dan durf ik de binnenmuren van het hok nat maken. Om zo de vochtigheidsgraad op punt te houden. De ideale vochtigheidsgraad ligt tussen de 60 en 65% luchtvochtigheid. Daar ben ik redelijk maniakaal in, dat klopt.

Met je 24 ben je een jonge snaak in de duivensport, waar haal of haalde je je mosterd dan vandaan? 

Ik heb heel veel geleerd van wijlen Jef Houben. Nu kan ik altijd voor raad en daad terecht bij Jef Van Winkel en Eddy Noël. Vooral deze laatste heeft me veel geleerd i.v.m. het voedingsschema en bijlichten.

Prestaties:

 • Bourges II Jonge duiven
  Prov. 4.290 d. :1–17–27–34–76–208–350–384-…
  Nat. 31.824 d. :2–67–93–133–279-…
 • Argenton Jonge duiven
  Prov. 2.712 d. :10–35–56–60–73–115–179-…
  Nat. 20.844 d. :25–75–130–141–180–316-…
 • La Souterraine Jonge duiven
  Prov. 2.541 d. :2–11–22–27–42–57–61–107–116–144–167–190–229-…
  Nat. 18.973 d. :6–29–51–62–128–195–214–376–406-…

Straf werk van de mannen van de Laarhoeve!

 
Zonder nadrukkelijke voorafgaande schriftelijke toestemming is het niet toegestaan materiaal van deze website te publiceren, kopieren of reproduceren voor gebruik op uw website of die van iemand anders.
 
Terug
 
Nieuwsarchief